Undringssamtale

 

De fleste mennesker kender til følelsen af at være blevet ’slået af tavshed’. Det kan ske, hvis vi oplever noget, der kommer bag på os, noget overraskende, eller når vi pludselig mærker, at vi bliver berørt, at her er noget, der virkelig har betydning.

Det kan være situationen, hvor dit barn eller barnebarn, med fagter, mimik eller måske med ubehjælpsomme ord, viser dig ubetinget tillid og kærlighed. Her bliver vi pludselig berørt – vi mærker, at her er noget, der virkelig har betydning. Så bliver vi stille.

At blive slået af tavshed kan vi også opleve som patient og pårørende. Under sygdomsforløb bliver vi kastet ud i gentagne samtaler med forskellige sundhedsprofessionelle, der informerer os om diagnoser og behandlinger. Som patient befinder man sig i dilemmaer og svære valg og fravalg. Den slags kan betyde, at vi kan blive overmandet af de mange og måske forskellige udmeldinger, spørgsmål og informationer. Det kan bevirke, at vi bliver stille og berørt.

At blive slået af berørthed kan komme til os på mange forskellige måder. Vi kan blive rørt og måske endda slået omkuld, når vi er på vej gennem livet. Store og afgørende forandringer i vores liv kan bevirke, at vi mister grebet om tilværelsen og kastes ud i livskriser. Det kan være, at vi rammes af sygdom, bliver skilt eller mister vores job.

Det at blive ældre er også en forandring. Vi mister måske hørelse, vi oplever, at vi ikke længere helt opfatter og forstår, hvad der sker i vores omgivelser, og måske bliver vi mere sårbare over for påvirkninger udefra. Forandringen kan også bestå i, at vi flytter i en anden bolig og må rejse fra det sted, der har dannet rammen om livet gennem mange år.

Alt sammen forandringer, der bryder vores hverdag og kan ændre opfattelse af os selv – vores identitet.

At undre sig, forstå og danne mening er her afgørende. Gennem Praksis for Omsorg tilbyder jeg dig mulighed for sammen med mig at søge mening gennem en dybere forståelse af de livsvilkår, du gennemgår. En sådan dybere forståelse fordrer undring, stilhed og langsommelighed, der kræver tilbageholdenhed og lytten.

Stilhed og tilbageholdenhed er vi moderne mennesker ikke vant til. Vi reflekterer, konstruerer, problematiserer og producerer i håb om på den måde bedre at kunne magte, kontrollere og mestre vores liv og omgivelser for i sidste ende selv at kunne skabe mening og værdi.

Hvad vi derimod sjældent giver os tid til og har sans for, er at tænke som en lytten til den meningsfuldhed, der bliver os givet i situationen og i relationen – i vores tilværelse og i det liv, vi er en del af. Denne undring vil jeg gerne indgå i sammen med dig i min Praksis for Omsorg.

 

Filmklip om at vælge sig en ‘livs-caddie’:

Filmklip om at lytte til den meningsfuldhed der bliver givet til os i situationen og i relationen:

Et eksempel på elementer i Den filosofiske undringssamtale: